Fale Dunaju

Fale Dunaju

Niby takie same, jednak inne. Fale Dunaju zawsze robiłam i jadłam z kremem budyniowym i czereśniami. Tym razem odmieniona wersja z gruszkami i śmietanką. Ciasto wyszło równie pyszne jak tradycyjne, a przez śmietankę jakby troszkę lżejsze.

Fale Dunaju z gruszką

Składniki:
– 270 g mąki
– 200 g cukru
– 200 g masła (temperatura pokojowa)
– 3 jajka
– 30 ml mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kopiasta łyżka kakao
– 2 gruszki (można zastąpić bardziej wyrazistymi owocami, np.: czereśniami)
Oraz:
– 300 ml śmietanki 30% (albo krem budyniowy)
– 60 g gorzkiej czekolady
– 60 g mlecznej czekolady

Fale Dunaju

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, następnie (cały czas ucierając) dodawać po jednym jajku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równie części. Do jednej części dodać kakao i mleko. Dokłądnie wymieszać.
Jasne ciasto przełożyć do blaszki (około 24×24 cm)wyłożonej papierem do pieczenia, następnie delikatnie rozsmarować ciasto kakaowe. Gruszki obrać i pokroić w cząstki i układać rzędami, lekko dociskając na ciemnym cieście.

Ciasto Fale Dunaju
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30 minut.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić 9ewentualnie dosłodzić) i posmarować nią schłodzone ciasto. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) i dokładnie wymieszać. Przestudzić i polać ciasto. Przed podaniem dobrze schłodzić.