Ciasto kokosowe z toffi

Ciasto kokosowe z toffi

Dużo kokosu, toffi i herbatniki – to całe ciasto. Polecam je ze względu na szybkość przygotowania – choć konieczne jest, aby postało przez noc albo i dłużej w lodówce.
Wtedy jest najlepsze. Ale zacznę od początku.
Dwa dni temu dostałam wiadomość od Kasi z Wypieków z pasją, a w niej wspomnienia na temat naszych wcześniejszych wspólnych i bardzo udanych wypieków. A że dawno razem nie piekłyśmy, postanowiłyśmy szybko to nadrobić. Wybrałam numer do Kasi, zdałyśmy szybką relację co mamy w lodówce i na co mamy chęć. Już po chwili obie wiedziałyśmy jaki jest plan, wystarczył moment i obie stałyśmy w kuchni i zabierałyśmy się do pracy.

Ciasto kokosowe
Po kilku godzinach, jeszcze tego samego dnia spróbowałam ciasta. Oj jakie to było słodkie, aż za słodkie. Następnego dnia było już pyszne, miękkie, z lekką nutą kokosu. Co prawda z początku miałam problem z jego pokrojeniem. W niektórych miejscach polewa czekoladowa była za twarda, pomógł nóż polany gorącą wodą.

Najlepszą ocenę dostałam od sąsiada, który dostał kawałek do spróbowania po przyjściu z zerówki. Piątka bez dwóch zdań.
To kolejny przykład, że dzieci znają się najlepiej na tym co dobre.


Składniki (blaszka o wym. 10×35 cm):
Masa budyniowa:
– 1 puszka mleczka kokosowego (np. Blue Dragon)
– 1 budyń śmietankowy bez cukru (można zastąpić kokosowym)
– 2 łyżki cukru pudru do budyniu
– 50 g wiórków kokosowych
Oraz:
– masa toffi
– herbatniki (ewentualnie krakersy)
– 100 g czekolady, najlepiej gorzkiej albo deserowej
– 4 małe batony Bounty (można zastąpić prażonymi wiórkami kokosowymi)

Ciasto kokosowe z toffi
Przygotowanie:
Do rondelka wlać 350 ml mleczka kokosowego i zagotować. W pozostałych 50 ml rozpuścić budyń, dodać cukier, przelać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Dodać wiórki kokosowe i przestudzić.

Ciasto przekładane z budyniem kokosowymCiasto przekładane z toffi
W foremce (niekoniecznie) układać kolejno:
– herbatniki (można zastąpić krakersami)
– masa toffi
– herbatniki
– masa budyniowa
– herbatniki (można zastąpić krakersami)
– masa toffi
– herbatniki
– masa budyniowa

Ciasto przekładane z herbatnikami

Ciasto przekładane z czekoladą
Jeśli zostanie troszkę masy toffi, można nią posmarować boki i górę ciasta. Czekoladę rozpuścić i udekorować ciasto cienkimi strużkami (aby czekolada nie była za twarda, najlepiej dodać 2-3 łyżki śmietanki 30-36%). Bounty pokroić i ułożyć na cieście.
Ciasto należy schłodzić, najlepiej przez całą noc, albo nawet dobę. Najlepiej smakuje po dwóch nocach w lodówce, zwłaszcza gdy do ciasta doda się krakersy, które są twardsze od herbatników i trzeba dłużej czekać żeby zmiękły.

Ciasto z kokosem