Babka z czerwonym winem

Babka z czerwonym winem

Uwielbiam babki, zwłaszcza takie jak ta, która jest wilgotna, pachnąca i miękka. W swoim smaku ma lekko wyczuwalny smak wina. Babka jest świetna i pasuje nie tylko na czas świąteczny.
Do swojej babki dodałam czerwone wino, ale jest ona bardzo uniwersalna i można dodać białe wino a nawet szampana, który często zostaje po różnych okolicznościach i nie wiemy co z nim zrobić. Teraz już wiadomo – pyszną babkę.

Babka z czerownym winem


Składniki (na małą formę Ø 16 cm):
– 210 g mąki pszennej
– 160  g cukru
– 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
– 80 ml oleju
– 90 ml czerwonego wina
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Babka Wielkanocna
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodawać po łyżce mąki i dolewając olej i wino. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Ubite białkoCiasto w formie
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy z tuleją (Ø 16 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 40 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Babkę po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, następnie wyjąć i oprószyć cukrem pudrem.

Babkę upiekłam w małej formie, jeśli takiej nie macie, należy podwoić składniki i wydłużyć czas pieczenia (test patyczka).

Babka ucierana
Jak nie chcecie babki z winem to może spodoba Wam się babka wielkanocna z dodatkiem szafranu. Szczerze polecam.