Babka szafranowa

Babka szafranowa

Babka szafranowa pokazała się nie bez powodu, w końcu Święta Wielkanocne zbliżają się dużymi krokami. Czas najwyższy zaplanować wypieki na ten czas. Babkę polecam z czystym sumieniem. Jest mięciutka, wilgotna i pachnąca, same zalety dobrej babki. Szafran i wanilia dają delikatny zapach i smak.

Przepis znalazłam w zeszłorocznej „Kuchni” a upiekłyśmy ją razem z Kasią z Wypieków z pasją – dziękuję Ci Kasiu za wspólne pieczenie i moc porad. Ktoś mógłby pomyśleć, że pieczemy ciasta razem w jednej kuchni, otóż nie. Robimy to oddzielnie, biegając od miksera do komputera, a później do kuchenki zdając relację jak nam ciasta rosną. Lubię takie pieczenie, mamy przy tym sporo zabawy i radości.

Przez to, że nie miałam foremki z kominkiem, swoja babkę musiałam troszkę dłużej przetrzymać w piekarniku, niż zalecano w przepisie. Pod koniec pieczenia przykryłam folią aluminiową aby zbytnio się nie spiekła.

Babka szafranowa
Składniki (wszystkie o temperaturze pokojowej):

  • 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 i ½ szklanki drobnego cukru
  • 230 g masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka ciepłego mleka 3,2%
  • ½ łyżeczki nitek szafranu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli

Babka z szafranem
Przygotowane:
Masło utrzeć mikserem, aż będzie puszyste, dodać cukier i miksować około 5 minut. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Szafran wrzucić do ciepłego mleka i rozpuścić go.

Szafran w mleku

Do masy wsypać na przemian część mąki i połowę mleka, ciągle miksując aż do połączenia się składników. Wsypać kolejną część mąki i resztę mleka, miksować i na koniec dodać pozostałą, ostatnią część mąki. Dokładnie wymieszać całą masę.

Formę z kominkiem wysmarować masłem (lub olejem) i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Ciasto przelać do formy i piec babkę przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Babka w foremce
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy babka w środku się upiekła, jeśli nie, należy przedłużyć czas pieczenia. o kolejne 15-25 minut.

Babka

Moja forma na babkę nie miała kominka, w związku z tym babka siedziała w piekarniku 1 godzinę + 30 minut (babkę przykryłam folią aby nie była zbyt spieczona z wierzchu) + 15 minut bez temperatury (tak na wszelki wypadek).

Gotową i wystudzoną babkę dowolnie udekorować. Ja swoją polukrowałam ale sam cukier puder będzie również ślicznie wyglądać.

Babka Wielkanocna
Po upieczeniu i zjedzeniu babki szafranowej, moja ulubiona babka wielkanocna z ajerkoniakiem znalazła swoja rywalkę.

  • cudeńko :)
    Właśnie zajadam się kawałeczkiem ;)
    Pozdrawiam i już czekam na kolejne ‚spotkanie’ :D

  • Tak Kasiu, jest przepyszna, ja zaraz zrobię kawkę i zjem kolejny kawałek :)
    No i trzeba zbierać składniki na kolejne kucharzenie :)

  • aga

    Och jak ona wspaniale wygląda! Musi być pyszna:)

  • Aga, jest pyszna, pachnąca i ten jej kolorek :)

  • Jaka puszysta!i ta polewa!:) aż chciało by się wyciągnąć kawałek przez monitor!:)

  • Leno, sięgaj, sięgaj, jeszcze kilka kawałeczków czeka na chętnych :)

  • Piekna jest ta babka! Musi być smaczna:)
    Bardzo mi się podoba.
    Pozdrowienia:)

  • Majano, dziękuję i polecam wypróbować :)
    Pozdrawiam :)

  • śliczne to zdjecie z szafranem:) a sama babka piękna:)muszę poszukać szafranu i koniecznie ją upiec:)

  • Jolu dziękuję :) i koniecznie upiecz, myślę, że posmakuje Ci :)

  • Alicja

    Wczoraj upiekłam tę babkę. Wyrosła piękna i puszysta, dobrze wyczuwa się szafran, tylko jest bardzo słodka. Ujęłam z przepisu 0,5 szklanki cukru i tak jest przesłodzona. Czy ujmując jeszcze cukru zaburzę proporcję i babka taka nie wyjdzie ? Nie piekę często, stąd nie mam praktyki w tym temacie. Proszę o podpowiedź.