Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Zapraszam na paluszki, które przygotowałam dla koleżanki córki na dzisiejszą urodzinową imprezę księżniczek i książąt. Z najświeższych relacji wiem, że paluchy bardzo smakowały i dzieciom i rodzicom.
Taka przekąska świetnie sprawdzi się w czasie karnawału i spotkania przy piwie ze znajomymi.
Gdy je zobaczyłam u Dorotki, spodobały mi się od razu. Mają w sobie bardzo mało składników, szybko się je przygotowuje i można je zjeść zaraz po upieczeniu. Same plusy.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Składniki na około 20 paluszków:
– 2 arkusze ciasta francuskiego (każdy arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
– 250 g żółtego sera, startego na małych oczkach (dałam ser Królewski)
– papryka słodka
– sól do smaku (ominąć gdy ser jest słony)
– 1 roztrzepane jajko – do posmarowania

Paluszki serowe z ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Jeden arkusz ciasta rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć połową sera (startego na małych oczkach) i lekko przycisnąć do ciasta, doprawić słodką papryka i solą. Przykryć drugim arkuszem ciasta, ponownie posmarować jajkiem, posypać startym serem (lekko przycisnąć) i oprószyć papryką i solą.
Przygotowane ciasto pokroić nożem do pizzy na paski szerokości około 1,5 cm.

Ser z ciastem francuskim

Pokrojone paluszki

Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Końce paluszków przycisnąć do blaszki aby się nie rozwijały.

Paluszki z serem

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać i jeszcze letnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Paluszki z serem i papryką
Polecam jeszcze przepis na słone paluszki, przepis na paluszki serowe znalazłam na tej stronie.

  • Wspaniała przekąska. Bardzo mi sie podobają te paluszki:)
    Pozdrowienia :)

  • Majano, polecam – są pyszne, chrupkie iii serowe ;)

  • Chyba do listy zakupów muszę dopisać ciasto franc! ;D

  • Jola

    Robiłam już kilka razy z różnymi przyprawami zamiast papryki np gyros . Polecam wszystkim bardzo smakują :-)