Rurki z kremem

Rurki z kremem

Co tu dużo mówić. Rurki są pyszne a najlepsze pierwszego dnia. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie została ani jedna sztuka do dzisiejszej kawki, a mam na nią ochotę.
To jest moje pierwsze zetknięcie z ciastem francuskim i zaczęłam żałować, że tak późno je odkryłam. Wiedziałam że jest, widziałam u innych koleżanek i kolegów piękne i smakowite wypieki, ale nie ciągnęło mnie do tego ciasta. Aż do czasu pewnej rozmowy telefonicznej z Madzią, która zachwalała sobie ciasto i rogaliki z jabłkami, które przygotowała, ale o nich innym razem.

Rurki z kremem


Blaszane foremki do rurek kupiłam latem, schowałam w szufladzie i…. zapomniałam o nich, do wczoraj.
Wyjęłam ciasto z lodówki, szybko pokroiłam, zawinęłam, upiekłam. Ostatnim krokiem było wypełnianie rurek kremem w trakcie którego było słychać nieskończoną melodię „mamo mogę próbować, ……., mamo mogę próbować” to moja dwulatka chciała koniecznie spróbować śnieżnobiały kreme.

Rurki wyszły pyszne. Polecam je w awaryjnych sytuacjach, zwłaszcza w okresie karnawału. Rurki można przygotować nawet dzień czy dwa wcześniej i przechować je w szczelnym opakowaniu a wypełnić kremem tuż przed przyjściem gości. Z kremem można też poeksperymentować dodając np. łyżeczkę kawy rozpuszczalnej instant albo łyżkę likieru kawowego albo malinowego.

Francuskie rurki z kremem
Składniki: (porcja na 15 sztuk)

  • paczka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 150 g serka mascarpone
  • ok. 70 ml śmietanki 30 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)


Rurki z kremem mascarpone

Przygotowanie:
Ciasto delikatnie rozwinąć, pokroić na 3 pasy, następnie pokroić na kwadraty (u mnie 5). Każdą rurkę owinąć ciastem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem (albo samym żółtkiem).

Blaszane foremki rurki

Foremki do rurek

Rurki piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 18 minut – aż do zarumienienia.
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć z nich rurki.
Ciastka francuskie szybko stygną i przyklejają się do blaszanych rurek, jeśli tak się stanie można włożyć je na chwilkę do jeszcze ciepłego piekarnika i ponownie spróbować usunąć blaszki.
Zimną śmietankę ubić do niej dodać zimy serek mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać cukier puder do smaku i ponowie zamieszać. Rurki nadziewać szprycą z dekoracyjną końcówką.