Pizza jako przekąska

Pizza jako przekąska

Karnawał trwa, czas pomyśleć o przekąskach. Proponuję przygotować malutkie pizze, które można wziąć do ręki i zjeść dwoma kęsami.
Z podanych składników wyszło 15 małych przekąsek. Moja dwulatka zajadała się nimi i wołała o jeszcze. To la mnie najlepsza ocena, bo to mój mały krytyk kulinarny.

Pizza jako przekąska

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 100 g + 50 g tartego sera mozzarella
  • 5 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 50 g czarnych oliwek
  • łyżka suszonej bazylii
  • pieprz (niekoniecznie)

 

Pizza z oliwkami i mozzarellą
Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać rozdrobnione drożdże, olej, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i szybko wyrobić jednolite, gładkie ciasto (jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki). Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz lekko zagnieść. Z ciasta odrywać kawałki ciasta formując małe placuszki (ok. 7 cm) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Farsz: Cebulę i pieczarki oczyścić, oliwki odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić z nasion, pomidora sparzyć i obrać (jeżeli ma dużo nasion z wodą to je usunąć). Wszystko drobno posiekać albo rozdrobnić blenderem.

Farsz do pizzy
Wymieszać z większą częścią sera mozzarellą i suszoną bazylią doprawiając odrobiną pieprzu (niekoniecznie). Farsz ułożyć na małych plackach pizzy, posypać pozostałym serem. Małe pizze zapiekać w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.