Pieczeń z warzywami

Pieczeń z warzywami

Przychodzi taki czas, że nie wiem co bym zjadła na obiad. Kupując mięso na mielone, nie wiedziałam, że nie będę miała ochoty na typowe danie z kotletami mielonymi albo klopsami w sosie, a w zamrażalniku leżała torebka Karaibskiej mieszanki warzyw z sosem od FRoSTY, po krótkim zastanowieniu pomyślałam, że to będzie świetny duet. I tak właśnie było. Pieczeń wyszła pyszna, pachnąca, aromatyczna.

Farsz można zastąpić innymi mieszankami warzyw, ja jednak do swojej pieczeni użyłam słonecznych barw tropikalnych. Mieszanka warzyw ma bogaty skład warzyw, znajdują się w niej brokuły, fasolka szparagowa, marchew, cebula, papryka, marchewka żółta oraz owoce mango i ananas. Egzotycznego smaku dodaje jej sos na bazie mleczka kokosowego i oryginalnych przypraw. Polecam mieć taką awaryjną mieszankę zwłaszcza, że mrożone warzywa firmy FRoSTA są bez dodatku wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów.

Rolada mięsna z warzywami

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
– 2 jajka
– 1 garść bułki tartej
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól, pieprz
Oraz:
– Warzywa na patelnię Karaibskie z sosem FRoSTA
– bułka tarta do posypania
– olej

Pieczeń z warzywami
Przygotowanie:
Warzywa na patelnię Karaibskie z sosem FRoSTA wsypać na rozgrzaną patelnię i podsmażyć 2-3 minuty. Przestudzić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkami, bułką tartą i przyprawami.
Papier do pieczenia posypać bułkę tartą i wyłożyć mięso mielone formując prostokąt o wymiarach 30×40(50) cm i grubości około 1 cm. Na mięso wyłożyć farsz tak , aby z jednej boku było więcej wolnego miejsca a po krótszych bokach trochę miejsca na sklejenie.

Farsz z warzyw
Roladę ciasno zwinąć dociskając papierem do pieczenia, ułożyć złączeniem do dołu a końce dokładnie skleić. Pieczeń włożyć razem z papierem do pieczenia do foremki, wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez ok 1 godzinę. W połowie pieczenia polać wierzch pieczeni dwiema łyżkami oleju.
Po upieczeniu lekko przestudzić. Przed podaniem pokroić na plastry.