Muffiny z posypką cukrową z cynamonem

Muffiny z posypką cukrową z cynamonem

Jak je tylko zobaczyłam, postanowiłam je upiec. Muffiny robione są na wzór pączków, tylko nie smażonych na tłuszczu a pieczonych w piekarniku. Muffiny są pyszne, ale ja i tak jestem zwolenniczką tych tradycyjnych pączków. To nic, że mają więcej tłuszczu.
A jak macie w okolicy dzieciaki, to polecam przygotowanie większej ilości posypki, bo albo będziecie musieli ją od nowa robić albo zostanie zaledwie garstka na posypanie wierzchu muffin – tak jak u mnie. Muffiny jeszcze lepiej wyglądają i smakują gdy są całe obtoczone w cukrowej posypce.

Taka wersja pączkowych muffin dobra jest na przyjęcie karnawałowe. Są szybkie w wykonaniu, no i w domu utrzymuje się piękny zapach cynamonu i gałki muszkatołowej.

Muffiny z cynamonową posypką

Składniki:
– 250 g mąki
– 110 g cukru
– 2 jajka
– ¾ szklanki mleka  (ok. 190 ml)
– ¼ szklanki oleju  (ok. 60 ml)
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
na cukrową posypkę:
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– ¾ szklanki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu

Muffiny z gałką muszkatołową
Przygotowanie:

W misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodać olej, delikatnie mieszając dodać część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i gałą muszkatołową, mleko i resztę maki. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto przekładać do formy na muffiny do ¾ wysokości. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wierzch lekko ostudzonych muffin posmarować roztopionym masłem, kolejno obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Przepis na muffiny znalazłam na stronie Kasi z Wypieków z Pasją. Jak je tylko zobaczyłam, stwierdziłam, że muszę koniecznie je zrobić.