Kiełbasa w cieście francuskim

Kiełbasa w cieście francuskim

Dziś zapraszam na bardzo łatwą i szybką przekąskę do przygotowania, do której użyjecie dosłownie 2 główne składniki a z efektu będziecie zadowoleni. Z podanych składników zrobiłam 12 kiełbasek/krabów, trochę ciasta zostało, więc spokojnie można zwiększyć ilość kiełbasek.
Na przyjęciu dziecięcym takie kraby-kiełbaski z pewnością spodobają się dzieciom. Polecam.

Kiełbaski kraby

Składniki:
– 6 krótkiej kiełbasy śląskiej (albo innej ulubionej)
– gotowe ciasto francuskie
– musztarda Dijon
– keczup
– żółtko jajka do posmarowania ciasta

Krab
Przygotowanie:
Kiełbasę przekroić w z dłuż. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty, takiej wielkości aby końcówki kiełbasy wychodziły poza ciasto (u mnie ok. 5 x 10 cm). Na każdym prostokącie układać kiełbasę posmarowaną w środkowej części musztardą i zawinąć ciastem tak aby zlepienie ciasta było pod kiełbasą.

Kiełbasa w cieście
Końcówkę kiełbasy naciąć, wierzch ciasta francuskiego naciąć w kilku miejscach, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Kiełbaski piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 17 minut – aż do zarumienia kiełbasy i ciasta.

Kiełbasa w cieście francuskim
Gorące kiełbaski udekorowałam pikantnym keczupem i podałam od razu po przygotowaniu, ale zimnie również smakuje dobrze.