Faworki (Scherben)

Faworki (Scherben)

Tłusty czwartek tuż, tuż, więc zrobiłam próbę generalną smażenia faworków, ale czy są nimi jeżeli nie mają śmietany? Czytałam kiedyś, że najlepsze faworki muszą być na dobrej śmietanie. Można jednak z niej zrezygnować, bo bez niej faworki również są pyszne, kruche i bardzo delikatne. Pokrojone w kwadraty i usmażone na gorącym oleju puchną przybierając formę małych poduszeczek. Nie mają żadnych środków spulchniających więc nie ma obawy przed podaniem dziecku.
Polubiłam te faworki. Ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje, a to najważniejsze.

Faworki (Scherben)


Składniki:
– 450 g mąki (+50 g w zapasie)
– 70 g masła
– 2 jajka
– 100 ml mleka
– szczypta soli
– olej słonecznikowy do smażenia

Faworki (Chrusty)

Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksować z mlekiem i solą, dodać jajka a następnie około 250 g mąki.

Ciasto na faworki
Zacząć wygniatać ciasto ręcznie dodając pozostałą mąkę (jeśli ciasto klei się do rąk dodać jeszcze trochę mąki).
Ciasto rozwałkować tak cienko jak się da (moje ciasto zrobiło się lekko przezroczyste) i wykrajać nożem kwadraty (prostokąty).

Tłusty czwartek
Wycięte kwadraty wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

Chrusty
Usmażone poduszeczki przełożyć na ręcznik papierowy a następnie przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.

Faworki poduszeczki