Calzone – pieróg z mięsem i warzywami

Jeszcze w zeszłym roku dostałam do posmakowania i oceny dwie torebki Warzyw na patelnię z sosami od Firmy FRoSTA. Niestety przedświąteczny pośpiech nie pozwolił mi na przygotowanie takich dać jak zamierzałam więc postanowiłam zaprezentować je już w Nowym Roku. Do przygotowania farszu użyłam Meksykańskiej mieszanki warzyw przyprawionej sosem z dodatkiem chili, która zawiera 93% warzyw (czerwoną fasolę, fasolę szparagową, pomidory, cebulę, paprykę żółtą i czerwoną).

Mogłoby wydawać się, że danie jest pracochłonne, jednak ciasto na pieróg jest świetne, bardzo dobrze się wyrabia i szybko odkleiło się od rąk. Mięso mielone szybko się smaży, można dodać w zamian pieczeń z mięsa mielonego. A warzywa są bez obierania i krojenia. Krótki czas obsmażania oraz 25 minut zapiekania i miałam bardzo pyszne i aromatyczne danie. Dodam jeszcze, że dla mnie dodatkowym plusem jest fakt, że mrożone warzywa firmy FRoSTA są bez dodatku wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów.

Pieróg z warzywami i mięsem

Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 3 łyżki oleju
- 20 g drożdży
- 1 niepełna szklanka mleka
- sól
Farsz:
- Warzywa na patelnię Meksykańskie z sosem FRoSTA
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 50 g sera startego na grubych oczkach albo w plastrach

Calzone - Pieróg z mięsem i warzywami
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej, pokruszone drożdże i ciepłe mleko (około 230 ml). Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
Farsz: Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Rozgrzać patelnię, wrzucić mięso i podsmażyć mieszając aby nie zrobiły się za duże grudki mięsa. Dodać Warzywa na patelnię Meksykańskie z sosem Frosta i zamieszać. Dusić pod przykryciem około 5 minut.

Pieróg pieczony
Ciasto podzielić na 4 jednakowe kulki, rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy 20-25 cm. Każdy placek posypać serem (albo ułożyć plaster sera pod i na farszu) i nałożyć farsz, zlepić brzegi formując duże pierogi. Oprószyć mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut.

  • http://kulinarnespotkania.blogspot.com/ aga

    bardzo smakowite pierogi:) az slinka cieknie:)

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Lubię calzone, pychota :)

  • http://fantazjemagdyk.blogspot.com/ Magda K.

    bardzo apetycznie się to zapowiada :)

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Dziękuję za miłe słowa, a pierogi polecam :)

  • Angie

    Cześć. Calzone wygląda pysznie! Planuję zrobić mojemu mężczyźnie dzisiaj, ale mam dylemat. Którą wersję zrobić? Która jest według Ciebie smaczniejsza? Calzone z mięsem mielonym czy wersja z kurczakiem??

    Pozdrawiam.

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Angie, obie wersje były pyszne. Mam nadzieję, że zdecydowałaś się na którąś i było pysznie :)