Szynka pieczona

Święta tuż, tuż. To ostatni moment, aby pomyśleć co byśmy chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Proponuję szynkę, upieczoną w rękawie albo w zamykanym naczyniu żaroodpornym.
Zapraszam do zajrzenia do zakładki z propozycjami świątecznymi, może i tam coś znajdziecie ciekawego dla siebie i rodziny.

Tak przygotowana szynka jest aromatyczna, z lekko pikantną skórką a co najważniejsze – nie jest wysuszona.

Szynka pieczona

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 szklanka bulionu mięsnego

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki oliwy

Pieczeń świąteczna

Przygotowanie:
Szynkę opłukać i osuszyć, ułożyć w naczyniu. Szynkę natrzeć oliwą i dokładnie oprószyć mieszanką przypraw, odstawić na noc do lodówki.

Szynka z przyprawami
Następnego dnia szynkę umieścić w rękawie do pieczenia, wlać bulion i zamknąć rękaw.
Szynkę piec około 2 godzin (w zależności od wielkości i grubości szynki) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.



Komentarze do wpisu: “Szynka pieczona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>