Szynka pieczona

Święta tuż, tuż. To ostatni moment, aby pomyśleć co byśmy chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Proponuję szynkę, upieczoną w rękawie albo w zamykanym naczyniu żaroodpornym.
Zapraszam do zajrzenia do zakładki z propozycjami świątecznymi, może i tam coś znajdziecie ciekawego dla siebie i rodziny.

Tak przygotowana szynka jest aromatyczna, z lekko pikantną skórką a co najważniejsze – nie jest wysuszona.

Szynka pieczona

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 szklanka bulionu mięsnego

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki oliwy

Pieczeń świąteczna

Przygotowanie:
Szynkę opłukać i osuszyć, ułożyć w naczyniu. Szynkę natrzeć oliwą i dokładnie oprószyć mieszanką przypraw, odstawić na noc do lodówki.

Szynka z przyprawami
Następnego dnia szynkę umieścić w rękawie do pieczenia, wlać bulion i zamknąć rękaw.
Szynkę piec około 2 godzin (w zależności od wielkości i grubości szynki) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Mniam, soczyście wygląda!:)

  • http://kulinarnespotkania.blogspot.com/ aga

    prawdziwie swiateczna szyneczka:) az slinka cieknie:)

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Majano, Ago – dziękuję Wam, a szyneczka faktycznie była soczysta :)

  • isabell

    dziś się biorę za pieczenie z Twojego przepisu
    Szynka na zdj wygląda pysznie