Śledzie w czerwonym winie

Śledzie w czerwonym winie

Śledzie w czerwonym winie to przepis mojej mamy. W ciągu roku jem mało śledzi, ale w Wigilie nadrabiam za cały rok ;) Śledzie w czerwonym winie jadłam chyba raz czy dwa razy i od razu mi posmakowały. Postanowiłam wskrzesić przepis, bo warto. Dziś zostały zrobione i od razu podaję przepis, ponieważ to ostatni dzwonek na przygotowanie tych śledzi, muszą stać przynajmniej dwa dni i dochodzić do siebie. Śledzie w winie są smaczne, kruche, aromatyczne. Trzeba je koniecznie wypróbować. Smacznego!

Śledzie w czerwonym winie

Składniki:

  • 350 g śledzi (matiesy)
  • 3 średnie cebule
  • 125 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 125 ml octu
  • 100 g cukru
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 goździk
  • 2 jagody jałowca
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek gorczycy

Śledzie w winie

Przygotowanie:
Matiesy wymoczyć (najlepiej zostawić je w wodzie na noc). Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Na marynatę zagotować wino z octem, cukrem i przyprawami, gotować, aż cukier się rozpuści. Do marynaty wrzucić cebulę i gotować ją przez 5 minut. Marynatę ostudzić.

Marynata do śledzi
Matiesy ułożyć w misce i zalać zimna marynatą. Śledzie muszą być całkiem zakryte płynem.
Przygotowane śledzie wstawić do lodówki na 2 dni.