Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

W naszym domu, na stole Wigilijnym nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Już tradycją jest liczenie kto zje najwięcej pierogów. A po słodkich deserach w naszych żołądkach zawsze musi zostać trochę miejsca na dokładkę pierogów. Pyszne są zaraz po zrobieniu ale jeśli zostanie kilka sztuk to odsmażamy je na drugi dzień, są równie pyszne.
Pierogi z kapustą i grzybami zawsze robimy na świeżo w dniu Wigilii i gotujemy przed kolacją, zdecydowanie takie są najlepsze.

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:

Tradycyjne ciasto na pierogi:

  • 420 g mąki (2½ szklanki)
  • 150 ml gorącej wody (¾ szklanki)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1 nieduża cebula
  • sól, pieprz, papryka



Przygotowanie:

Farsz: Prawdziwki (lub inne suszone grzyby) opłukać, zalać odrobiną wody (tak żeby je lekko przykryła) i podgotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać drobno pokrojone grzyby (albo grubo zmielone). Podsmażyć.
Kapustę zmielić na grubym sitku (lub drobno pokrojoną) i dodać do cebuli i grzybów, podsmażyć (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw opłukać).

Farsz z kapusty i grzybów
Jeśli farsz wyjdzie zbyt suchy można dolać odrobinę wody w której gotowały się grzyby. Doprawić do smaku.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie w którym należy umieścić pozostałe składniki. Ciasto wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto.

Ciasto na pierogi
Podsypać lekko mąką, przykryć ściereczką lub miską i pozostawić na około 10 minut.
Ciasto rozwałkować na dowolną grubość, kubkiem wycinać krążki. Na środek krążka układać farsz, zaklejać formując pierożki.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucić pierożki na wrzątek, gotować 2-3 minuty po wypłynięciu pierożków.

Zapraszam również po przepis na uszka wigilijne z grzybami.