Piernik z czekoladą

Piernik z czekoladą

W okresie Bożego Narodzenia spotkanie z przyjaciółmi i rodziną w domu jest jednym z najbardziej popularnych imprez o tej porze roku. W tym czasie w większości domów przygotowywane są te same ciasta. Jednym z nich jest piernik, niby wszędzie taki sam a w każdym domu inny.
Piernik z czekoladą nie jest za słodki, nie za gorzki, trochę jakby pikantny ale na pewno pięknie pachnący.
Piernik polałam lukrem cytrynowym i przed podaniem przekładam galaretką z czerwonego agrestu, ale świetnie pasowałaby polewa z czekolady oraz przełożenie z powideł śliwkowych.

Piernik z czekoladą i konfiturą
Składniki:

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 125 g cukru (1/2 szklanka)
  • 3 jajka
  • 250 ml płynnego miodu (1 szklanka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 20 g przyprawy do pierników (2 łyżki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piernik lukrowany
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić, wymieszać razem z miodem i olejem. Miksując na wolnych obrotach dodać cukier i kolejno po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia.
Prostokątną blachę (szeroką do keksów) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 45 minut
Piernik wyjąć z blaszki, przestudzić i dokładnie owinąć aby nie wysechł, odstawić na kilka dni.

Przed podaniem przełożyć powidłami śliwkowymi i polukrować albo polać polewą czekoladową.