Jajka pieczone w szynce

Jajka pieczone w szynce

Pyszne śniadanie w sam raz na niedzielne śniadanie. Polecam, takie jajko ma zupełnie inny smak, nie ma problemu z nadmierną ilością tłuszczu bo do przygotowania jajka w szynce nie jest potrzebny.
Jajka w mięsnych miseczka jest świetnym pomysłem na podanie standardowego dania w nietypowy sposób.

Jajka w miseczkach z szynki

Składniki:
– 4 plastry chudej szynki
– 4 jajka
– sól (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami (niekoniecznie), w każdej foremce ułożyć plaster szynki, formując miseczki, do każdej wbić po jednym jajku.

Jajka w szynce
Jajka z szynką wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 20-30 minut (w zależności od tego, jak mocno ma być ścięte żółtko).
Blaszkę z jajkami można przykryć folią aluminiową aby brzegi szynki za bardzo się nie spiekły (nam smakowała taka lekko przypieczona, ale jeszcze nie gorzka).

Jajka pieczone w szynce
Miseczki z szynką podawać od razu po przygotowaniu posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem albo koperkiem i ze świeżym pieczywem.

  • Ewa

    Agnieszka świetna propozycja śniadaniowa :) Bardzo mi się podoba Twój pomysł :)

  • Kapitalne jajka! Robiłam już same pieczone w foremkach do muffinek, jednak na to aby dodać szynkę nie wpadłam – następnym razem wypróbuję :)

  • Wyglądają świetnie :)

  • Ewo, od-kuchni, tu-tusia – dziękuję i polecam, są pyszne, tylko trzeba uważać aby szynka zbytnio się nie spiekła :)

  • Ale to genialnie wygląda!

  • Agnieszko, dziękuję :)

  • Kapitalny pomysł :)

  • Jaki to pyszny pomysł, podoba mi się :)

  • Przecinkowa – Dziękuję :)
    Majanko – i jaki łatwy w przygotowaniu, takie potrawy najbardziej lubię :)

  • Basia

    Genialne! Na pewno wypróbuję.

  • Basiu, polecam :)