Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

Zima płata nam figla i rozgrzewająca ciepła czekolada z przyprawami może aż tak bardzo nie kusić, ale mroźna pani jeszcze nam pokaże co to mróz, zaspy i zawieje. W tedy taka czekolada na gorąco będzie nie tylko wspomnieniem po świętach, pijąc ją zrobi się ciepło, pysznie i romantycznie.

Do skosztowania czekolady zaproście znajomych, w tedy zrobi się jeszcze milsza i cieplejsza atmosfera. Tylko nie zapomnijcie zwiększyć proporcji.

Czekolada na gorąco
Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej albo gorzkiej
  • 1-2 łyżki cukier brązowego
  • mieszanka przypraw – szczypta mielonego: cynamonu, imbiru, goździka, kardamonu

Czekolada do picia
Przygotowanie:
Mleko wlać do rondelka, podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Dodać cukier i przyprawy, mieszać przez kilka minut na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
Aksamitną czekoladą przelać do filiżanek i podawać na gorąco samą, z dodatkiem bitej śmietany albo piankami Marshmallow.

Czekolada na ciepło
Mieszankę przypraw można skomponować według swojego uznania.