Rosół drobiowy

W epoce kostek rosołowych zapomina się o prawdziwym rosole, ja całkiem niedawno postanowiłam, że rosołek będę gotować przynajmniej raz na tydzień czy dwa. To głownie zasługa córeczki, która domaga się zupek oraz Ireny i Andrzeja, którzy prowadzą akcję Gotujemy po polsku. Warto spróbować. Choć rosół może nie do końca prawdziwy, bo dawniej gotowano z całego kurczaka albo kadłuba, ja postanowiłam przygotować go na udkach, gdzie jedno ląduje w zupie a pozostałe przypiekam razem z podgotowanymi i przyprawionymi ziemniakami w piekarniku i mam gotowe drugie danie. Smacznego.

Rosół drobiowy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por)
  • 1 cebula
  • 1 suszony prawdziwek
  • sól, pieprz, Vegeta (niekoniecznie)
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy

Rosół drobiowy

Przygotowanie
Udka dokładnie umyć, zalać zimną wodą, dodać posiekaną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. W trakcie gotowania rosołu cebulę przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni (przypiec nad palnikiem albo w piekarniku), wrzucić do rosołu razem z opłukanym i odciśniętym suszonym grzybem. Gdy mięso ugotuje się wyjąc je razem z cebulą i grzybem, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną Vegety (jeśli jest to konieczne).
Rosół podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem (najlepiej swojski – przepis na makaron własnej roboty), z dodatkiem ugotowanego mięsa z kurczaka i posypany zieloną pietruszką.

Pyszny, domowy rosół drobiowy dodaję do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Gotujemy po polsku!

 



Komentarze do wpisu: “Rosół drobiowy

  1. „W epoce kostek rosołowych zapomina się o prawdziwym rosole”
    Piękne – zatem, co w składnikach robi „Vegeta”? :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>