Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Dziś mam dla Was przepis na muffiny marchewkowe, które pasują w sam raz na drugie śniadanie do szkoły, a że pogoda cały czas dopisuje i wciąż mamy piękną słoneczną jesień, z czego bardzo się cieszę, zabierzcie je również na rowerowe wycieczki. Zajadałam się nimi rozkoszując się delikatnością i zapachem, a wraz ze mną córeczki. Bardzo miły widok.

Marchewkowe muffinySkładniki (12 babeczek):

  • 150 g marchewki startej na tarce z małymi oczkami
  • 130 g mąki
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju lub innego tłuszczu
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Muffiny marchewkowe

Przygotowanie:

Do jajek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą masę, następnie dodać cukier i miksować, aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, następnie dodać olej (lub inny rozpuszczony tłuszcz). Na końcu dodać zmielone migdały i startą marchewkę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami) albo małych foremek Posmarowanych tłuszczem i lekko obsypanych bułką tartą).
Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut małe babeczki a 30 minut muffiny. Po upieczeniu, babeczki przestudzić i posmarować lukrem.