Muffiny z jabłkiem i mandarynką

Muffiny z jabłkiem i mandarynką

Za oknem cały czas ponuro, z dnia na dzień co raz zimniej. Jesień nabiera tempa i szykuje nam powitanie zimy. Ale puki co możemy cieszyć się, że nas nie zasypał śnieg i tym że jabłka teraz smakują najlepiej.
I ja korzystając z tego, że jabłka są pyszne i ogólnie dostępne proponuję zrobić muffiny z jabłkiem i mandarynką z dodatkiem cynamonu, posypane orzechami włoskimi. Muffiny wyszły pyszne. Wydaje mi się, że rodzynki też by tu świetnie pasowały.

Muffiny z jabłkiem i mandarynką

Składniki:
– 200 g mąki
– 2 jajka
– 180 g cukru
– 100 g margaryny (albo masła)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
oraz:
– 2 jabłka
– 1 mandarynka
– cynamon
– cukier waniliowy
– cukier puder
– mielone orzechy włoskie

Muffiny z owocami i orzechami

Przygotowanie:
Make wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i margarynę, wymieszać. Jabłka i mandarynkę obrać i pokroić w kosteczkę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papilotkami do muffin, posypać owocami i zmielonymi orzechami włoskimi.
Muffiny piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 40 minut.
Przestudzone muffiny oprószyć cukrem pudrem.

Muffiny z cynamonem i orzechami