Kakaowiec

Kakaowiec

Przez ostatnie kilka dni wypieki które wychodziły z piekarnika były ciemno brązowe, ale nie, nie spalone. były z dodatkiem albo kakao albo ciemnej czekolady.
Ostatnich kilka dni miałam chyba niedosyt tej czekoladowej pyszności, na pieczeniu ciasta czy po raz trzeci tych samych czekoladowych muffin, a na deser zjadłam jeszcze cały słoiczek Nutelli, co prawda nie był duży ale za to cały mój.

Przy okazji tego ciasta, sporo naczytałam się o właściwościach kakao i czekolady. I co się okazało? Wcale nie jest aż tak bardzo kaloryczna jakby się zdawało i jeśli taką kosteczkę czekolady szybko połkniemy, nie przyczyni się do powstawania próchnicy. Smacznego!

Kakaowiec

Składniki:
– 250 g mąki
– 220 g cukru
– 200 g masła
– 4 jajka
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– aromat waniliowy

Kakaowiec z polewą

Przygotowanie:
Masło zagotować z cukrem i kakao, przestudzić. Odlać pół szklanki na polewę. Do reszty dodać żółtka i kilka kropli aromatu waniliowego, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać, dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 45 minut.
Przestudzone ciasto polać polewą kakaową. Ja jednak użyłam jej do polania innego ciasta a kakaowiec polałam gotową polewą o smaku krówki.