Tęczowy tort motylkowy

Tęczowy tort motylkowy

Pomysł na tęczowy tort podsunęła mi koleżanka, gdy zrobiła go na przyjęcie urodzinowe taty. Choć było to około 2 miesiące temu, wiedziałam, że córcia na swoje drugie urodziny też taki będzie miała.

Tort robi niesamowite wrażenie, a zachwyt dzieci i uśmiech dorosłych wynagradza całą pracę. Tort motylkowy przełożyłam masą budyniową i ozdobiłam masą lukrową, ale świetnie wygląda przełożony masą śmietankową bez dodatkowych kolorowych ozdób.

Przepis na Rainbow Cake, bo tak w oryginale się nazywa w internecie jest sporo, ja nie mogłam się zdecydować który wybrać, więc zrobiłam biszkopt według swojego przepisu. W smaku tort przypomina smak zwykłego biszkoptu, choć tak kolorowe cudo mogłoby mieć bardziej tęczowy smak.

Tort tęczowy

Składniki:
Biszkopt:
– 6 jajek
– 215 g cukru
– 165 g mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– barwniki
Krem:
– 1 budyń śmietankowy
– 450 ml mleka
– 200 g masła
– 35 g cukru
Nasączenie:
– 5 łyżek wody
– 2 łyżeczki z soku z limonki

Tort motylkowy

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka dokładnie ubić z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 6 równych części, do każdej miseczki dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto fioletowe przelać do małej tortownicy (Ø 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, biszkopt wyjąć z blaszki, przestudzić i odkleić papier do pieczenia (czynność powtarzać z pozostałymi kolorami).
Krem: Do rondelka wlać 350 ml mleka i zagotować. W pozostałych 100 ml rozpuścić budyń, dodać cukier, przelać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać budyń.
Nasączenie: Do wody dodać sok z limonki, wymieszać.

Tort tęczowy

Fioletowy blat położyć na talerzu, lekko nasączyć i posmarować kremem budyniowym, następnie czynność powtórzyć z blatem niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, schłodzić (jeśli ma to być motyl lub inny kształt, po przełożeniu blatów, tort dobrze jest schłodzić, następnie przekroić i posmarować wierzch i boki kremem).

Kolorowy tort
Tort przygotowałam na przyjęcie dziecięce, więc do dekoracji użyłam masy cukrowej dodając barwniki, ale można pozostawić cały biały.

Rainbow Cake
Dodam jeszcze, że do zrobienia tak pięknych kolorów wystarczy kupić tylko trzy kolory: żółty, czerwony i niebieski. Brakowało mi koloru pomarańczowego, więc zrobiłam go łącząc czerwony z żółtym. Pozostałe kolory zakupiłam, ale np. zielony zrobimy łącząc żółty z niebieskim a filetowy łącząc niebieski z czerwonym.

  • naprawdę robi wrażenie,cudowny jest :-)

  • wygląda oszałamiająco!

  • piękny :)

  • iza

    cudny!!! ja za rok robię taki sam;)

  • Dziękuję za miłe słowa, a tort naprawdę warto zrobić nie tylko dzieciom sie buziaki uśmiechały :)

  • Piękny! Też go robiłam i wiem jakie wrażenie robi na dzieciakach:) Wyraz twarzy dziecka bezcenny:)
    Pozdrawiam:)

  • Fantastyczny…też taki niedawno robiłam ;)
    Naprawdę robi wrażenie!

  • Piękny!:))

  • Tak, jest piękny, pełen optymizmu i radości :)

  • piękny torcik:) a jakich barwników używałaś i gdzie zakupiłaś? Pytam, bo ostatnio widziałam na allegro barwniki w proszku, 3,50 zł za 1 sztukę i mam zamiar zakupić takowe :)

    Pozdrawiam ciepło

  • Ilka, dziękuję :) a co do barwników to używam Wiltona, są dość drogie ale bardzo wydajne, czasami wystarczy zamoczyć wykałaczkę aby uzyskać odpowiedni kolor, ale koleżanka robiła z proszkowych kupowanych na allegro i również piękne kolory wyszły, niestety nie znam firmy

  • dziękuję za odpowiedź :) chyba zdecyduję się na te proszkowe barwniki :)

  • Wera

    Jaka mąka do biszkopta? Może być pszenna?;)

  • Wera, najzwyklejsza, najtańsza, kupuje w Tesco, Biedronce albo Lidlu.
    Pozdrawiam :)

  • Eminemowata

    A jak z smakiem ? Dobry ? Bo chcialabym upiec siostrze, ale chcialabym tez, zeby nie tylko wygladal, ale i smakowal :)

  • Smak ciasta zależy od użytego kremu, polecam użycie śmietanki albo śmietankę połączoną z kremem mascarpone. Barwniki nie mają smaku jedynie dają kolor.

  • Olga

    Czy barwnikami można zabarwić warstwy kremu?? Efekt już nie ten, ale też pracy o wiele mniej…!

  • Olga, można, ale krem może zrobić się luźniejszy i może wszystko się rozpłynąć. Przy barwieniu biszkoptu jest troszkę zabawy, ale sam biszkopt szybko się piecze. Ja jestem za kolorowym biszkoptem :)

  • Olga

    Jaki barwnik najlepiej użyć do biszkoptów? W proszku, płynie, żelu? Pytam, ponieważ w podobnym przepisie autorka nalega na użycie tych w żelu? Jaka ejst róźnica między nimi w praktyce?

  • Olga, ja również używam barwników w żelu. Ich zaletą jest to, że nie rozrzedzają ciasta czy kremu i są bardzo wydajne. Te w proszku też powinny być dobre, lecz nie wiem czy uzyskasz mocne kolory. Z płynnymi nie miałam kontaktu.

  • Veronica

    A czy ciasto nie było suche bo tyle warst biszoptu?
    i dlaczego nasaczac sokiem z limonki, to dodaje smaku?

  • Pitagoraska

    tort genialnyyy! sioostra zażyczyła sobie podobny dla siebie … w końcu znalazłam przepis, który w miarę prosto to wszystko opisuje.; ) inne przepisy, które znalazłam, były dosyć zawiłe… mam tylko dwa pytania :
    1. czy krem jest bardzo słodki?
    2. czym można zastąpić sok z limonki w nasączeniu albo jakie inne nasączenie Pani proponuje? limonek w mojej miejscowości brak, trudno je znaleźć, a ja już są, to pozostawiają wiele do życzenia…

    z góry dziękuję i pozdrawiam ;))

  • Wiatm, czy moge Prosic o inny przelicznik niz gramy bo nie mam wagi? Bede bardzo wdzieczna i pozdrawiam