Tęczowy tort motylkowy

Tęczowy tort motylkowy

Pomysł na tęczowy tort podsunęła mi koleżanka, gdy zrobiła go na przyjęcie urodzinowe taty. Choć było to około 2 miesiące temu, wiedziałam, że córcia na swoje drugie urodziny też taki będzie miała.

Tort robi niesamowite wrażenie, a zachwyt dzieci i uśmiech dorosłych wynagradza całą pracę. Tort motylkowy przełożyłam masą budyniową i ozdobiłam masą lukrową, ale świetnie wygląda przełożony masą śmietankową bez dodatkowych kolorowych ozdób.

Przepis na Rainbow Cake, bo tak w oryginale się nazywa w internecie jest sporo, ja nie mogłam się zdecydować który wybrać, więc zrobiłam biszkopt według swojego przepisu. W smaku tort przypomina smak zwykłego biszkoptu, choć tak kolorowe cudo mogłoby mieć bardziej tęczowy smak.

Tort tęczowy

Składniki:
Biszkopt:
– 6 jajek
– 215 g cukru
– 165 g mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– barwniki
Krem:
– 1 budyń śmietankowy
– 450 ml mleka
– 200 g masła
– 35 g cukru
Nasączenie:
– 5 łyżek wody
– 2 łyżeczki z soku z limonki

Tort motylkowy

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka dokładnie ubić z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 6 równych części, do każdej miseczki dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto fioletowe przelać do małej tortownicy (Ø 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, biszkopt wyjąć z blaszki, przestudzić i odkleić papier do pieczenia (czynność powtarzać z pozostałymi kolorami).
Krem: Do rondelka wlać 350 ml mleka i zagotować. W pozostałych 100 ml rozpuścić budyń, dodać cukier, przelać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać budyń.
Nasączenie: Do wody dodać sok z limonki, wymieszać.

Tort tęczowy

Fioletowy blat położyć na talerzu, lekko nasączyć i posmarować kremem budyniowym, następnie czynność powtórzyć z blatem niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, schłodzić (jeśli ma to być motyl lub inny kształt, po przełożeniu blatów, tort dobrze jest schłodzić, następnie przekroić i posmarować wierzch i boki kremem).

Kolorowy tort
Tort przygotowałam na przyjęcie dziecięce, więc do dekoracji użyłam masy cukrowej dodając barwniki, ale można pozostawić cały biały.

Rainbow Cake
Dodam jeszcze, że do zrobienia tak pięknych kolorów wystarczy kupić tylko trzy kolory: żółty, czerwony i niebieski. Brakowało mi koloru pomarańczowego, więc zrobiłam go łącząc czerwony z żółtym. Pozostałe kolory zakupiłam, ale np. zielony zrobimy łącząc żółty z niebieskim a filetowy łącząc niebieski z czerwonym.