Słone paluszki

Słone paluszki

Słone paluszki zrobiłam na przyjęcie urodzinowe, niestety przez kichające dzieciaczki zostało przesunięte w czasie a paluszkami zaopiekowali się rodzice solenizantki. Były pyszne, chrupiące. Można je zjeść bez niczego albo podać ze smakowymi twarożkami, serem albo szynką, a w wersji dla dorosłych podać na przykład do piwa. Smacznego!

Słone paluszki

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 200 g mąki
  • 50 g stopionego masła
  • szczypta soli

Oraz:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • gruba sól do posypania

Paluszki dla dzieci

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać do maki razem z płynnym masłem i solą. Wyrobić na gładką jednolita masę i od razu rozwałkować na cienki placek (3-5 mm), pokroić na cienkie równe paluszki.

Paluszki solone
Paluszki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać gruba solą i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut (aż się zarumienia).

Przepis pochodzi z dodatku do GW „Nowa Kuchnia Polska”.

  • Świetne te Twoje paluszki, przepis zapisuję oczywiście do wypróbowania :)

    pozdrawiam

  • Ilka, dziękuję :)

  • Muszę je dzisiaj zrobić. Mam nadzieję, że wyjdą ;) Dziękuję za przepis, później podzielę się opinią :)

  • Max

    Świetny, prosty przepis. Zrobione i zjedzone ze smakiem.
    Dziękuję,
    Max

  • Przepis jak najbardziej sprawdzony ;-) Są pyszne ;-)