Leczo dla dziecka

Leczo dla dziecka

Leczo już robiłam, ale była to wersja dla dorosłych, tym razem coś w wersji dla malucha. Danie podane z kolorowym makaronem z dziecięcym motywem będzie jeszcze lepiej smakował i zachęcał do zjedzenia.

Przy jesiennej aurze, takie lekko sparzone warzywo do świetny zastrzyk witamin.

Leczo dla dziecka

Składniki:

  • 1/4 cebuli
  • 1 mała marchewka (30g)
  • kawałek cukinii (100g obranej i bez nasion)
  • 1 pomidor
  • sól, cukier
  • oliwa z oliwek
  • 100 g ugotowanego mięsa (pierś kurczaka albo schab)
  • 100 g ugotowanego makaronu (ryżu albo kaszy)

Leczo dla malucha
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w rondelku, dodać obraną i drobno startą marchewkę oraz cukinię startą ta większych oczkach. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokrojonego dodać do rondelka. Dodać pokrojony w drobną kostkę schab albo pierś kurczaka. Wszystko razem dusić pod przykryciem. Przyprawić odrobiną soli (niekoniecznie) i cukrem dla złagodzenia smaku (można ominąć gdy pomidor jest słodki, mój był lekko kwaskowaty).

Danie dodatkowo lekko zagęściłam jedną łyżeczką maki wymieszanej w 3 łyżkach wody.

Do miseczki włożyć ugotowany makaron (innym razem ryż czy kaszę) na wierzchu położyć leczo.

Leczo - chyba smakuje ;)