Cukinia z mięsem mielonym

Cukinia z mięsem mielonym

Pysznie było i smacznie. Takie danie spodoba się każdemu kto ma mało czasu na przygotowania posiłku a chce pysznie zjeść. Bez obierania cukinii będzie jeszcze szybciej a przez to kolorowo.

Przygotowując kolację wzorowałam się na daniu z kuchni tureckiej, które znalazłam w dodatku do Poradnika Domowego. Zamiast cukinii podany był bakłażanem a mieloną wołowinę zastąpiłam mielonym wieprzowym.

Wyszło całkiem nowe, pyszne i nieskomplikowane danie.

Cukinia z mięsem mielonym


Składniki:

– 500 g mięsa mielonego
– 2 średnie cukinie
– 1 cebula
– jogurt naturalny grecki
– 2 garście oregano
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz, czosnek (może być granulowany), pieprz cayenne

Cukinia z mięsem mielonym
Przygotowanie:
Cukinię umyć (można obrać) przekroić w z dłuż, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oliwie przez około 10 minut, dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć.

Cukinia
Dodać mięso mielone, przyprawić solą, czosnkiem granulowanym, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem cayenne. Smażyć, aż mięso się usmaży.

Mięso z oregano
Na końcu dodać pokrojone oregano, wymieszać i od razu podawać z gęstym jogurtem przyprawionym świeżo mielonym pieprzem.