Cukinia „Kus Kus”

Cukinia „Kus Kus”

Dziś na obiad cukinia faszerowana, korzystajmy puki sezon w pełni bo warto. Danie robi się dość szybko i jest pyszne.
Jeżeli nie dostaniemy cukinii, albo sezon na nią minie, farsz możemy podać jako samodzielne danie. Dodatkową zaletą jest to, że danie smakuje małym dzieciom.

Cukinia faszerowana kaszą kus kusSkładniki:

  • 2 średnie cukinie + 1 mała
  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 pomidory
  • 150 g kaszy kus kus
  • 100 g żółtego sera
  • ok. 1 litra bulionu (lub rosołku)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii i garść świeżych liści
  • sól, pieprz

Cukinia faszerowana

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Dodać opłukaną i pokrojona w drobną kosteczkę pierś kurczaka. Podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Małą cukinie obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i dodać razem do mięsa, wsypać kaszę kus kus i podlać 1 szklanką wody (w razie potrzeby dodać jeszcze pół), przyprawić bazylią i dokładnie wymieszać. oczekać aż kasza zacznie pęcznieć.

Cukinię opłukać, przekroić w z dłuż i wydrążyć nasiona (skórkę można zostawić, ja obrałam bo była niezbyt ładna). Środki cukinii wyłożyć farszem, posypać umytymi i porwanymi listkami bazylii, przykryć startym na drobnych oczkach serem.

Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać bulion (lub rosołek), tak aby nie sięgał farszu. Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do o190°C przez 30 minut.

Cukinia faszerowana

  • Bardzo fajny przepis, szczególnie, że dostałam sporą cukinię i na prawdę nie miałam pojęcia jak ją wykorzystać :-)

  • KeJt, polecam jest naprawdę pyszna, a jeśli zostanie Ci farszu, spokojnie można go zjeść jako samodzielne danie :)

  • Cukinia faszerowana kaszą kuskus to chyba moja ulubiona;)