Zapiekanka z mięsem i brokułami

Zapiekanka wyszła pyszna, a do tego ze świeżym brokułem – to i zdrowo, a najbardziej zadowolona byłam z tego, że moja dwulatka zajadała się tym daniem.

Nie ma lepszego widoku jak puste talerze po obiedzie.
Zapiekanka z mięsem i brokułami

Składniki:
- 1 brokuł
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub inne)
- 500 g ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sos beszamelowy: 
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz czarny, pieprz czerwony

Zapiekanka z mięsem i brokułami

Przygotowanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i blanszować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić w dość grube plastry i ugotować w osolonej wodzie (na półtwardo). Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone, usmażyć i przyprawić o smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków, następnie ułożyć brokuły i mięso. Posypać startym żółtym serem.

Zapiekanka z ziemniakami
Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Energicznie mieszając wlewać po trochu zimne mleko. Ciągle mieszając (beszamel łatwo się przypala), gotować sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać małą garstkę pieprzu czerwonego i wymieszać.

Sos beszamelowy
Przygotowanym sosem zalać zapiekankę, piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 25 minut (aż ser ładnie się rozpuści i troszkę zarumieni).

  • dorota

    obrzydliwe -nie robcie

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Doroto, aż musiałam przypomnieć sobie smak tej zapiekanki, a że miałam wszystkie składniki zrobiłam ją od razu, wyszła pyszna, chyba jeszcze lepsza od poprzedniej – może miałaś niedogotowane składniki albo nie doprawiłaś? – nam smakuje
    A i nie dodałam pieprzu bo nie miałam, w zamian dałam szczyptę ziół prowansalskich do sosu beszamelowego

  • kwiatuszek2104

    A te pieprz czerwony to zostaje w zapiekance i się go je? Nie słyszałam o takim piperzu jeszcze :) Planuję zrobić taką zapiekankę, a zioła prowansalskie uwielbiam! Pozdrawiam

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Kwiatuszku, pieprz jest jak najbardziej jadalny, chociaż ja wszystkich nie zjadłam :) można go rozgnieść bo do mielenia raczej się nie nadaje bo nie jest suchy jak zwykł czarny pieprz

  • Masza

    Zapiekanka wyszła przepyszna! Zrezygnowałam z pieprzu i cebuli, bo akurat karmię piersią, zamiast tego dałam dużo majeranku i bazylii.

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Masza, super, że zapiekanka zasmakowała, a z majerankiem i bazylią musiała być pyszna :) I tak myślę, że jak dzieciaczkowi nic nie jest po zjedzonym przez Ciebie brokule, to odrobinkę cebuli podsmażonej albo uduszonej też możesz dodawać do potraw. Pozdrawiam!

  • Marta

    Twój przepis znalazłam przypadkiem. Szukałam czegoś z tych składników i mam. Właśnie skończyłam ucztę tym smacznym daniem i jestem bardzo zadowolona. Zdrooowo, pysznie i wszyscy jesteśmy najedzeni :). Pozdrawiam