Młoda kapustka na gęsto

Kapustka na gęsto, która miała być gołąbkami wyszła przepysznie. Troszkę pokręciłam się koło niej, a to dlatego, że trzeba poświęcić troszkę czasu na jej posiatkowanie, a następnie od czasu do czasu trzeba zamieszać i ewentualnie dodać wody aby się nie przypaliła. Ale opłacało się.
Kapustki wyszło sporo i zostało troszkę na dzisiejszy obiad już bardziej jako dodatek niż danie główne, ale z przyjemnością będę ją odgrzewać.

Młoda kapustka na gęsto
Danie te raczej nie poleca się młodym karmiącym mamom, i powiem Wam, że jedząc wczoraj obiad cały czas myślałam o mojej trzymiesięcznej córeczce, a raczej jaką będziemy miały nockę. I ku mojemu zaskoczeniu, noc była elegancko przespana z jedną pobudką na karmienie. Tak więc mit obalam, mamy karmiące mogą jeść kapustę…

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 marchewki
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, cząber, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pęczek koperku

Kapusta na słodko

Przygotowanie:
Kapustę umyć, drobno posiatkować i wrzucić do garnka, marchew umyć, obrać i pokroić w talarki, dodać do kapusty, podlać wodą (około 1 szklanki). Dodać sól, pieprz, cząber i ziele angielskie, zamieszać i dusić pod przykryciem.
Kapustę od czasu do czasu zamieszać. Warzywa gotować do miękkości.
Kiełbasę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni i razem z powstałym tłuszczem dodać do garnka z warzywami. W 100 ml wody rozmieszać mąkę, wlać do miękkiej kapusty, dokładnie wymieszać i zagotować (ewentualnie doprawić). Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.

Młoda kapusta na gęsto

  • http://jestsmacznie.blogspot.com/2011/02/pory-w-oliwie.html?spref=bl Wiola

    Zapisuję sobie przepis do „Do Zrobienia”. Uwielbiam kapustę!!!