Masa cukrowa i róże

Masa cukrowa i róże

W najbliższym czasie czeka mnie sporo okazji urodzinowych i imieninowych, a co za tym idzie, będzie kilka tortów do dekoracji. Postanowiłam spróbować zrobić masę cukrową (lukier plastyczny) i ku mojej uciesze, spodobała mi się ta plastyczna masa, którą świetnie się wyrabia. Masa jest śnieżnobiała i z łatwością można wyczarować z niej cuda.

Pierwszą ozdobą jaką zrobiłam były różyczki, które zabarwiłam farbkami spożywczymi.

Podczas formowania ozdób, należy oderwać kawałek potrzebnej nam masy a resztę zawinąć w folię aby nie wyschła (jeżeli troszkę podeschnie, można na 5 sekund wstawić ją do mikrofalówki).
Masa cukrowa i różeSkładniki:
– 70 ml gorącej wody
– 3 łyżeczki żelatyny
– 50 g glukozy
– ok. 850 g cukru pudru
– 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Cukier puder wysypać na blat (zaczęłam od 750 g), zrobić wgłębienie, wlać płyn oraz sok z limonki.

Cukier puder
Zacząć mieszać łyżką, następnie wyrabiać masę rękoma do uzyskania gładkiej jednolitej masy (nie może być zbyt sucha i nie może się kleić).

Gotowe. Można zacząć zabawę barwiąc, wycinając, układając, sklejając.

Róże z masy cukrowej

Gdyby nie Kasia, pewnie bym nie zrobiła takiej masy – po kilku konsultacjach zabrałam się do pracy.

Lukier plastyczny