Masa cukrowa i róże

Masa cukrowa i róże

W najbliższym czasie czeka mnie sporo okazji urodzinowych i imieninowych, a co za tym idzie, będzie kilka tortów do dekoracji. Postanowiłam spróbować zrobić masę cukrową (lukier plastyczny) i ku mojej uciesze, spodobała mi się ta plastyczna masa, którą świetnie się wyrabia. Masa jest śnieżnobiała i z łatwością można wyczarować z niej cuda.

Pierwszą ozdobą jaką zrobiłam były różyczki, które zabarwiłam farbkami spożywczymi.

Podczas formowania ozdób, należy oderwać kawałek potrzebnej nam masy a resztę zawinąć w folię aby nie wyschła (jeżeli troszkę podeschnie, można na 5 sekund wstawić ją do mikrofalówki).
Masa cukrowa i różeSkładniki:
– 70 ml gorącej wody
– 3 łyżeczki żelatyny
– 50 g glukozy
– ok. 850 g cukru pudru
– 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Cukier puder wysypać na blat (zaczęłam od 750 g), zrobić wgłębienie, wlać płyn oraz sok z limonki.

Cukier puder
Zacząć mieszać łyżką, następnie wyrabiać masę rękoma do uzyskania gładkiej jednolitej masy (nie może być zbyt sucha i nie może się kleić).

Gotowe. Można zacząć zabawę barwiąc, wycinając, układając, sklejając.

Róże z masy cukrowej

Gdyby nie Kasia, pewnie bym nie zrobiła takiej masy – po kilku konsultacjach zabrałam się do pracy.

Lukier plastyczny

  • iza

    piękne różyczki;) ja choć za masą cukrową nie przepadam (jeść jej) to i tak ją lubię bo cuda można z niej wyczarować;)

  • cudeńka Abguś, cudeńka :)
    I oczywiście zawsze służę pomocą :)

  • rosall

    Witam,

    Kochane możecie mi pomóc? o co chodzi z tym płynem ,,zrobić wgłębienie, wlać płyn oraz sok z limonki” to jest żelatyna rozmieszana z wodą? A i jak się barwi ponieważ nigdy nie robiłam takiej masy czy już ułożony wrór zatapiamy w barwiniu? Z góry dziękuje za odpowiedź.

  • Izo – Dokładnie tak jak mówisz, świetnie się nią modeluje
    Kasiu – Dziękuję ślicznie :)
    Rosall – Płyn to rozpuszczona żelatyna, najlepiej jest wysypać cukier na blat i zrobić w nim wgłębienie np. wcisnąć piąstkę w środek kopca cukru (tak jak na zdjęciu – chodzi o to aby płynna żelatyna nie rozlała się po blacie). A masę cukrową barwi się po zagnieceniu białej masy cukrowe. Należy oderwać kawałek masy (mniej więcej tyle ile będzie nam potrzeba) i dodać proszek i ponownie wyrobić masę, jeśli będziesz używać płynnego barwnika to trzeba będzie dodać odrobinę cukru albo mąki ziemniaczanej.

  • rosall

    Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź :) ratujesz mi życue. jutro robie tort na urodziny i chciałam go efektownie ozdobić. Mam nadzieję że wyjdzie :)

  • w razie pytań pisz
    dodam jeszcze, że jeśli chcesz cały tort przykryć masą, to aby masa nie przyklejała się do blatu i wałka można posypać go odrobiną mąki ziemniaczanej