Lemon Curd

Lemon Curd

Właśnie zrobiłam Lemon Curd, który pachnie pięknie, cytrynowo. Czas sprawdzić co tak naprawdę zrobiłam i czy warte było stanie i ciągłe mieszanie w garnuszku.

Mała łyżeczka, pierwsze zbliżenie i czas zacząć badanie produktu. Zapach cały czas ten sam, wzrokowo wygląda pięknie – cytrynowo, smak – i tu moje rozczarowanie … dlaczego kupiłam trzy cytryny a nie sześć? Jak dla mnie, każda łyżeczka jest na wagę złota.

Lemon Curd przypomina coś pomiędzy budyniem a kisielem, słodko-kwaskowata masa świetnie pasuje do przełożenia tortów i do dekoracji deserów.

Lemon Curd

Przepisów na cytrynowe cudo znalazłam kilka, musiałam więc wybrać ten jeden i zabrać się do pracy. Teraz już mój Lemin Curd znalazłam u Kasi.

Składniki:

  • 3 świeże cytryny
  • 200 g cukru
  • 2 jajka (dałam od szczęśliwych kurek)
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła

Lemon Curd

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wszystkie składniki poza masłem umieścić w garnuszku, zagotować. Gotować przez około 2 minuty cały czas mieszając. Jeśli pojawią się grudki zmiksować blenderem. Dodać masło, gotować kolejne 2 minuty.