Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią

Jak ją zobaczyłam wiedziałam od razu, że będzie gościć na moim stole. Ba nawet chciałam ją mieć na stole natychmiast. Ale musiałam zakupić kilka składników i zabrać się do pracy. Nie ciężkiej, bo zapiekanka jest bardzo łatwa i nawet szybka w przygotowaniu, z tym że trzeba przygotować sobie wszystkie składniki z listy, połączyć i ułożyć według wskazówek i do piekarnika. W ciągu 1,5 h mamy gotowy obiad. A może pyszną kolację?

Zapiekanka z mięsem i cukinią

Wczoraj rano zapiekankę zobaczyłam u Kasi a już po południu zajadałam pyszny obiadek. Kasia zaproponowała dodanie papryki do przepisu i tak właśnie zrobiłam. Dodałam połowę czerwonej papryki cieniutko pokrojonej w paseczki. Wydaje mi się, że zapiekanka zyskała większego aromatu. Polecam.

Składniki:
– ok. 1,5 kg ziemniaków
– 1 cukinia cukinia
– 1/2 czerwonej papryki
– 0,5 kg chudego mięsa mielonego (dałam z indyka)
– 1 duża cebula
– 1 jajko
– 2 łyżki siekanego koperku
– sól, pieprz
Zalewa:
– 125 ml śmietanki 30%
– 125 ml mleka
– 2 jajka
– czosnek granulowany (u Kasi 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę)
– 2 czubate łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz

Zapiekanka z mięsem i cukinią

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o grubości 1 cm, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Do mięsa dodać jajko i posiekaną drobno cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (użyłam obieraczki, plastry wyszły idealnie cienko pokrojone).

Cukinia i papryka
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować lekko olejem. Układać warstwy:
– ziemniaki – posypać łyżką koperku
– mięso mielone
– cukinia
– papryka
– ziemniaki – posypać łyżką koperku
– mięso mielone
– cukinia

Zapiekanka
Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie trzepaczką. Zalać zapiekankę. Przykryć naczynie żaroodporne. Zapiekać w temperaturze 220°C przez około 45 minut.