Naleśniki z kokosem

Naleśniki z kokosem

Nie pamiętam czy pisałam już o tym, że był czas kiedy nie lubiłam przygotowywać ciasta na naleśniki. Nigdy mi nie wychodziło. Ciasto było albo za rzadkie albo za gęste, naleśniki przyklejały się do patelni. Smażyć mogłam ale pod warunkiem, że ktoś wcześniej przygotował ciasto.
Po kilku (nastu) próbach i błędach w końcu doszłam do perfekcji. Teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie piec. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze można zastosować sporo zamienników. Jeśli nie mam odpowiedniej ilości mleka daję wodę, mąkę pszenną zastępuję krupczatka czy też inną, którą mam pod ręką (uwaga na ziemniaczaną, można dodać, ale nie za wiele).
Naleśniki to świetna sprawa na brak pomysłu, za każdym razem można podać w inny sposób. Pełna dowolność.

Naleśniki z twarogiem i kokosem

Z podanych składników wychodzi 15 placuszków i z takim nadzieniem na półsłodko trzyosobowa rodzina może sobie podjeść (dzięki nadzieniu z białego sera, naleśniki nie są zbyt słodkie).

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 500 ml mleka
– 200 g mąki
– 1 jajko
– szczypta soli
Nadzienie:
– 250 g twarogu (zmielonego, taki jak na sernik)
– 10 cukru
– 20 wiórków kokosowych
– 30 g słodkiego kakao
Polewa
– 100 g mlecznej czekolady
– 50 ml śmietanki 30 %
Oraz:
– 150 ml śmietanki 30 %
– 1 łyżeczka cukru pudru (5 g)

Naleśniki z kokosem i twarogiem

Przygotowanie:
Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie połączyć ze sobą, następnie smażyć na rozgrzanej patelni małe naleśniki (Ø 20 cm).
Do twarogu dodać cukier, kakao i uprażone na ciepłej patelni wiórki kokosowe (można ominąć prażenie). Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Nadzienie do naleśników
Czekoladę skruszyć do garnuszka, zalać śmietanką i podgrzewać na średnim ogniu. Zdjąć z palnika, chwilę przestudzić, po czym ponownie podgrzać (nie gotować).
Ze śmietanki ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i wymieszać.

Na połowie każdego naleśnika rozsmarować nadzienie, złożyć w trójkąt. Następnie naleśniki chwilę podsmażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Układać na talerzykach, polać polewą czekoladową i udekorować bitą śmietaną.

Podawać na ciepło.