Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Gdyby nie czas oczekiwania, to w kilka minut byłoby zrobione pyszne ciasto. Ciasto jest uniwersalne i pasuje do każdej pory roku, pasują do niego rozmaite owoce sezonowe. Dziś dałam borówki amerykańskie. Jeszcze letnie ciasto świetnie smakuje z lodami śmietankowymi.
Stwierdzam, że ciasto jest najlepsze jeszcze letnie a u mnie zniknęło w mgnieniu oka.

Ciasto jest dość gęste, dlatego przy kolejnym podejściu do tego wypieku podzielę je na połowę. Wleję jedną część do blaszki, posypię owocami, przykryję następną warstwą i dorzucę kilka owoców. Albo wyleję je do większej blaszki aby ciasto było niższe przynajmniej o połowę.

Ciasto z borówkami

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

oraz:

  • 250 g borówek amerykańskich (albo innych owoców)

Borówki amerykańskie - ciasto

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać i przelać do okrągłej formy (Ø24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Borówki opłukać i osuszyć, wsypać na wierzch ciasta.

Borówki amerykańskie
Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 50 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem albo podawać z bitą śmietaną, a pomysł zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Kulinarnej „Przyjaciółka” z 2005 roku.