Kremowe risotto z mięsem i warzywami

Kremowe risotto z mięsem i warzywami

Lubię takie dania jednogarnkowe i ostatnio bardzo często goszczą na moim stole. I choć nie jest to prawdziwe risotto a raczej ryż z warzywami i mięsem to i tak danie jest bardzo pyszne.  Tym razem sama byłam w szoku z tego co mi wyszło, bo nie powinno, nie miałam praktycznie nic, same resztki w lodówce i zamrażalniku, o jedną średnią cebulę poprosiłam sąsiadkę i tak o to wyszło kremowe risotto. Bardzo delikatne i pyszne, domownicy zadowoleni i najedzeni. Polecam.

Kremowe risotto z warzywami

Składniki:
– 300 g ryżu
– 200 g mięsa mielonego (z indyka)
– 100 g mrożonego groszku z marchewką
– 250 ml wody
– 100 g serka topionego (ziołowego)
– 1 łyżka bazylii
– 1 cebula
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Gdy ryż się gotował w lekko osolonej wodzie, na patelni podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodałam do niej mięso mielone i chwilę razem smażyłam. Do usmażonego mięsa dodałam bazylię, wodę i serek topiony.

Serek
Gdy serek się rozpuścił dodałam ryż (nie do końca ugotowany) i groszek z marchewką, chwilę dusiłam aż składniki zmiękły (dolałam jeszcze troszkę wody).

Ryż
Na końcu przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Kremowe risotto

 

Ryż dodałam do dania po ugotowaniu, ale równie dobrze można go wsypać do mięsa z wodą (ilość wody trzeba zwiększyć) i dusić od czasu do czasu mieszając aż zmięknie.