Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

Dalszy ciąg truskawkowego raju, korzystam puki są ogólnie dostępne, słodkie i czerwone.
Deser robi się bardzo szybko i prosto, można też dodać po 2 gałki lodów śmietankowych, będzie jeszcze pyszniej.

Do przygotowania tego smakołyku użyłam Śmietanki jogurtowej Delecta, jest pyszna i lekka, choć wydawało mi się że kolor nie był śnieżnobiały jak inne śnieżki. Do tego posypka czekoladowa. Pycha.

Deser truskawkowy

Składniki:
– galaretka truskawkowa Delecta + 400 ml ciepłej wody
– śmietanka jogurtowa Delecta + 200 ml zimnego mleka
– kilka truskawek
– herbatniki
– posypka czekoladowa Delecta

Deser truskawkowy

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuściłam w ciepłej wodzie (400 ml), wlałam do dużego płaskiego naczynia i schłodziłam.

Śmietanka
Gdy galaretka stężała pokroiłam ją w kostkę. Truskawki umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Śmietankę ubiłam na sztywną pianę.
Na dno każdego pucharka pokruszyłam po 1 herbatniku, następnie wrzuciłam po kleksie śmietanki, pokrojoną galaretkę i truskawki.

Deser truskawkowy
Czynność powtarzałam do momentu aż zapełniłam całe pucharki.
Na końcu udekorowałam kleksem śmietanki galaretką i truskawką.