Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi

Ciasto te jest bez pieczenia i raczej zaliczyłabym je do deserów. Jest wiele sposobów na ten deser, ja tym razem zrobiłam śnieżno biały, ale można do części masy dodać kakao i zrobić w środku plamkę, albo obwódkę. Można też zrobić z podwójnej porcji herbatników przekładając masą serową.

Deser jest w sam raz na upały tylko koniecznie schłodzony.

Chatka Baby Jagi

Składniki:

  • herbatniki (15-18 sztuk)
  • 400 g twarogu zmielonego
  • 150 g cukru pudru (niecała szklanka)
  • 50 g masła lub margaryny
  • zapach cytrynowy

Polewa:

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki masła albo margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:
Miękkie masło ucierałam aż zrobiło się puszyste i zmieniło lekko kolor, dodałam cukier puder i ponownie zmiksowałam. Następnie dodałam twaróg z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i ponownie zmiksowałam. Następnie na foli aluminiowej w trzech rzędach ułożyłam herbatniki (w z dłuż krótszych boków) i posmarowałam masą serową.

Herbatniki
Następnie ostrożnie uniosłam boki formując trójkąt lekko dociskając zawinęłam w folię.

Składanie chatki
Ciasto włożyłam na noc do lodówki.

Sernik na zimno - chatka
Następnego dnia przygotowałam polewę kakaową (można zrobić swoją sprawdzoną). Troszkę spływała, ale to co znalazło się na dole nabierałam na łyżkę i ponowni polewałam domek od góry.

Sernik z polewą czekoladową
Na końcu pospałam kolorowymi ziarenkami.

Chatka Baby Jagi z twarogiem