Sernik z nektarynką

Sernik z nektarynką

Serniczek wyszedł pyszny, lekki i słodko-kwaskowaty w smaku, z wyczuwalną nutą nektarynki i aromatu cytrynowego. Ilość ciasta wystarczy na spotkanie z koleżankami albo jako prezent dla mamy z okazji jej święta.
Jeżeli spodziewamy się większej ilości osób albo ciasta ma wystarczyć na kilka dni trzeba zwiększyć proporcje dwu-trzykrotnie (ostrożnie z nektarynką, jeżeli jest duża i ma sporo soku może zbyt mocno rozrzedzić ciasto, polecam zwiększyć/ zmniejszyć ilość kaszy manny).

Sernik z nektaryną

Składniki:
– 300 g twarogu (dałam delikatny śmietankowy President)
– 2 jajka
– 14 g masła
– 50 g cukru
– 30-40 g kaszy manny
– 1 nektaryna (dojrzała)
– aromat cytrynowy
– sól
– biszkopty

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą puszysta masę, dodać obraną ze skórki i pokrojoną na cząstki nektarynkę. Zmiksować. Dodać ser, kilka kropel aromatu cytrynowego i kasze manną, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.

Sernik - ciasto
Dno blaszki (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty, puste miejsca zapełnić pokruszonymi biszkoptami, wylać masę serową.

Sernik - biszkopty
Sernik piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 50 minut + dodatkowe 10 minut z wyłączoną grzałką.
Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia. Delikatnie wyjąć z formy.

Serniczek z nektaryną

  • Ewa

    Sernikom zawsze mówię tak. Wygląda smakowicie !

  • Ewo, był pyszny a następnym razem zrobię z podwójnej porcji na większą blaszkę