Przekładaniec

Przekładaniec

Zastanawiałam się nad nazwą tego ciasta, padło na „Przekładaniec”, nie tylko ze względu na warstwy z których się składa ale na to, że przekładałam jego publikację ponad miesiąc.
Ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna, pyszna, dzięki budyniowi czekoladowemu nie jest zbyt słodkie.

Ciasto dedykuję wszystkim mamom z okazji ich święta.

Przekładaniec

Składniki:
Masa budyniowa:
– 1 budyń czekoladowy
– 300 ml mleka
– 40 g cukru
– 40 g masła lub margaryny
Beza:
– 1 białko
– 50 g drobnego cukru
– szczypta soli
Oraz:
– herbatniki (około 25 sztuk)
– słone krakersy (około 25 sztuk)
– 1 mała ugotowana puszka mleka skondensowanego (albo gotowa masa – około 450 g)
– 250 ml śmietanki 36%
– biała i ciemna czekolada

Ciasto przekładane

Przygotowanie:
Na dnie blaszki ułożyć herbatniki następnie ugotować budyń (w mniejszej ilości mleka) razem z cukrem, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyniu. Masę rozsmarować na herbatnikach i przykryć słonymi krakersami, na nich wyłożyć ugotowaną puszkę mleka skondensowanego.

Krakersy i toffee
Białko ubić z odrobiną soli, cały czas ubijając dodać cukier. Bezę piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 30 minut. Przestudzić. Masę toffee przykryć bezą.

Śmietana i beza
Następna warstwa to ubita śmietanka, przykryta startą białą i ciemną czekoladą.

Z tej serii polecam również Ciasto Toffi, które również polecam.