Placuszki z twarożkiem

Placuszki z twarożkiem

Na dzisiejszy dzień zaplanowałam inny przepis, ale w ostatniej chwili postanowiłam go zmienić. A to ze względu za wczorajszy szybki obiad, który bardzo przypadł mi do gustu. wszystkie składniki wrzuciłam do jednej miski, zamieszałam i już – ciasto były gotowe do smażenia.

Placuszki są słodkie i delikatne, w sam raz dla dzieci na jutrzejszy obiad albo podwieczorek. Podałam je z odrobiną bitej śmietany i pokrojonymi truskawkami, które będę zmieniać ze względu na sezonowość pysznych letnich owoców.
Dodam jeszcze, że placuszki z twarożkiem smakowały nie tylko dziecku i będą gościć na naszym stole jeszcze nie raz.

Placuszki z twarożkiem

Składniki:
– 450 ml mleka
– 320 g mąki
– 250 g twarożku delikatnego naturalnego (np. delikatny śmietankowy President)
– 80 g cukru pudru
– 2 jajka
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta sól

Przygotowanie:
Do miski wsypałam wszystkie sypkie produktu, dodałam twaróg, jajka, syrop i mleko.

Placuszki na słodko
Wszystko dokładnie zmiksowałam. Jeżeli ocenicie, że ciasto jest zbyt gęste albo rzadkie należy dodać albo troszkę mleka albo mąki.
Placuszki usmażyłam na teflonowej patelni z odrobina oleju, trzeba uważać aby ich nie przypalić bo bardzo szybko się smażą.

Placuszki z twarożkiem i owocami