Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem

Miałam ogromną ochotę na ciasto, najlepiej gdyby był to tort, a właściwie miałam ochotę na pyszny biszkopt z dodatkiem czegokolwiek, byle nie było za słodkie. Niestety nie znalazłam nic ciekawego w moich zbiorach kulinarnych, internet też zawiódł. Musiałam więc troszkę improwizować. W zaufaniu powiem Wam, że eksperyment bardzo pysznie wyszedł.
Ciasto jest lekkie i pyszne w smaku, nie za słodkie, z lekką nutą kokosu.

Ciasto kokosowe

Składniki:
Biszkopt:
– 3 jajka
– 110 g cukru
– 80 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
Oraz:
– 300 ml śmietanki kremówki 30%
– 100 g wiórków kokosowych
– 30 g margaryny (np. Kasia)
– 20 g cukru (1 duża łyżka)

Przygotowanie:
Jajka dokładnie ubić z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem o pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do foremki (10 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyjąć je z blaszki układając je górą do dołu. Przeciąć w z dłuż na dwa równe blaty.
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Wiórki prażyć od czasu do czasu mieszając, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Przestudzić.

Biszkopt
Schłodzoną śmietankę ubić.
Na półmisku ułożyć jeden blat biszkoptu, posmarować go śmietanką, posypać częścią uprażonego kokosu, na to położyć drugi blat biszkoptu, posmarować śmietanką wierzch i boki ciasta (biszkopt można nasączyć odrobiną wody z sokiem cytrynowym lub w dowolny inny sposób, ja nie nasączałam). Obsypać pozostałym kokosem. Udekorować.
Przed podaniem ciasto schłodzić w lodowce.

Ciasto z kokosem