Bajgle

Bajgle

Na drugie śniadanie polecam szybkie w przygotowaniu bajgle, a może obwarzanki? Można też zrobić bułeczki, to wszystko zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy ciasto.
Ciasto wychodzi bielusieńkie i bardzo delikatne, można zjeść bez niczego można zjeść z ulubionym dżemem, pastą, twarożkiem.
Dodam jeszcze, że takie małe cuda są świetną przekąską dla dzieci, podane z ich ulubionym dodatkiem będą smakowały jeszcze lepiej.

Bajgle

Składniki:
– 200 g mąki
– ok. 50 g mąki ziemniaczanej (a nawet więcej)
– 150 ml podgrzanego mleka
– 4 g suszonych drożdży
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe sypkie składniki. W rozgrzanym mleku rozmieszać jajko i olej, dodać do maki i wyrobić gładkie jednolite ciasto.

Bajgle - ciasto
Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto delikatnie rozwałkować (nie ugniatać) i wykrawać kółka, w każdym kółku zrobić dziurę.
Bajgle układać na posmarowanej masłem blasze i piec przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Bajgle z dżemem
Uwaga:
– Bajgle można obsypać gruboziarnistą solą, makiem, sezamem albo pozostawić bez posypki.
– Z ciasta można też uformować precle.
– Czym mniejsza forma i cieńsze ciasto tym bajgle będą twardsze (tak jak obwarzanki) – grubsze smakują jak bułeczki (najlepsze świeże, jeszcze letnie).

Bajgle - bułki