Ryż z cukinią i pieczarkami

Ryż z cukinią i pieczarkami

Miało być na słodko, bo podobno dziś Dzień Czekolady, no ale słodkość jeszcze się nie przegryzła, choć już wiem że jest pyszna. Tak więc kalorie będą bliżej weekendu a dziś coś bardziej treściwego. Kolejne danie jedno a właściwie dwu-garnkowe. Pyszne, szybkie a przede wszystkim zdrowe.
Ryż ugotowałam oddzielnie żeby było szybciej, ale można wsypać surowy do kurczaka (przed dodaniem pieczarek i cukinii) i podlewać go bulionem (w tym przypadku potrzeba będzie 400-500 ml bulionu).
Danie polecam dla osób wiecznie spieszących się i dla tych co nie lubią długo przesiadywać w kuchni.

Ryż z cukinią i pieczarkami Składniki:
– 200 g ryżu
– 1 podwójna pierś kurczaka
– 200 ml bulionu drobiowego
– 100 g serka topionego naturalnego
– 8 pieczarek
– 2 małe cukinie
– 1 mała cebula
– sól, pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka

Przygotowanie:
Ugotować ryż na sypko. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć w garnuszku, dodać oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i poddusić.
Pieczarki i cukinię obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do garnuszka i dalej dusić pod przykryciem.

Ryż z kurczakiem i cukinią Do garnka dodać ryż, bulion i serek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać od razu po przygotowaniu.