Pieczywo czosnkowe z serem

Pieczywo czosnkowe z serem

Tak przygotowane pieczywo to świetna rzecz na szybką przekąskę oraz dodatek do dań na różnego rodzaju przyjęciach.
Sezon grillowy zbliża się szybkimi krokami więc zamiast zwykłego pieczywa możemy podać właśnie takie pieczywko czosnkowe, zapiekane na grillu.
Inny sposób podania to po przygotowanie takiego masełka, trzeba go odstawić aby nabrało jednolitej konsystencji i podawać go do ciepłych tostów albo pieczonego chleba na grillu.

Pieczywo czosnkowe z serem

Składniki:
– 3-4 kajzerki lub 1 duża bagietka
– 3-4 ząbki świeżego czosnku
– łyżeczka bazylii
– 60 g masła
– żółty ser

Przygotowanie:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach albo przecisnąć przez praskę, dodać masło i bazylię. Podgrzać na małym ogniu aż masło lekko zacznie się rozpuszczać (można zrobić to w kuchence mikrofalowej), dokładnie wymieszać składniki.

Masło czosnkowe
Bułki pokroić (na kromeczki) posmarować z obu stron rozpuszczonym masłem, ułożyć na blaszce i posypać startym na grubych oczkach serem.

Bułki z masłem czosnkowym
Pieczywo zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 7 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

Pieczywo czosnkowe

Choć za czosnkiem nie przepadam, używam go w małych ilościach. Do kupienia większej jego ilości zmotywowała mnie akcja prowadzona przez Irenę i Andrzeja z okazji Dnia Czosnku. Zakupiłam więc dwie główki świeżego czosnku z większej części zrobiłam czosnek marynowany (pochwalę się jak wypróbuję moje dzieło) a z reszty zrobiłam pyszne pieczywko czosnkowe. Polecam i akcję i pieczywko.

  • Fantastyczne !JUż widzę ,jak smakuje mojemu synkowi. On lubi czosnkowe i dlatego dla niego bułki zrobiłam ;)
    Pozdrowienia:)

  • Majano, ja czosnek jadam w małych ilościach, ale dziś z okazji Dnia Czosnku (no i w końcu to samo zdrowie) dałam sporo do masełka a i ostre było bo czosnek świeży był :)

  • Kulinarnefascynacje

    Ale pyszności :) Uwielbiamy w domu takie bagietki mniammmm :)

  • Uwielbiam takie grzanki:)