Kluski ziemniaczano-serowe

Kluski ziemniaczano-serowe

Połączenie ziemniaka z twarogiem daje ciekawy smak, tak mi się przynajmniej wydaje. Robiłam te kluseczki już kilka razy i za każdym razem wychodzą pyszne. Ilość mąki zależy od wilgotności pozostałych składników. Kluseczki które pokazuję na zdjęciu są robione według opisu poniżej. Jednak robiłam je w wersji bogatszej, czyli dodałam jajko a co za tym idzie musiałam zwiększyć ilość mąki (mniej więcej o kolejne 170 g).

Kluseczki są pyszne, mięciutkie a co najważniejsze smakują mojemu małemu niejadkowi.

Kluski ziemniaczano-serowe

Składniki:
– 250 g twarogu półtłustego
– 250 g ugotowanych ziemniaków
– 170 g mąki (ilość zależy od pozostałych składników)
– 30 g mąki ziemniaczanej
– sól
Oraz:
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i przepuścić przez praskę razem z twarogiem (lub zmielić w maszynce).

Ziemniaki i twaróg Dodać obie mąki i sól. Zagnieść ciasto (jeżeli będzie zbyt klejące dodać odrobinę mąki).
Blat oprószyć mąką, z ciasta formować cienkie wałeczki i kroić na małe kluseczki.

Kluski z ziemniakami i twarogiem W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucać kluski. Gotować przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.

W małym rondelku rozpuścić masło, wsypać bułkę, mieszając lekko podpiec.
Podawać od razu po przygotowaniu.