Ćwikła

Ćwikła

Na dzisiejszy sobotni dzień mam dla Was małe danie ale za to jakie wyraziste i to nie mówię tylko o kolorze. Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez chrzanu, a jeszcze lepiej gdy jest to ćwikła, dodam, że najlepszą robi moja babcia. Niestety w tym roku nie dojadę w rodzinne strony na jajeczko, ale stwierdziłam, że ćwikłę mogę zrobić sama.
Trochę sobie popłakałam przy ścieraniu chrzanu, nie przez sentyment i z żalu tylko dlatego że był taki ostry. Pysznie i ostro się zapowiadało i tak właśnie wyszło.
Polecam wszystkim, jak się postaracie to jeszcze zdążycie przygotować swój własny domowy chrzan.

ĆwikłaSkładniki:

  • 2-3 buraki
  • korzeń chrzanu
  • sól
  • ocet

Przygotowanie:
Buraki umyć, ugotować, następnie schłodzić. Buraki i chrzan obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Chrzan

Część buraczków odłożyć, resztę wymieszać z chrzanem przyprawiając odrobiną soli i octem (dałam 1 łyżeczkę).

Chrzan z buraczkami

Jeżeli ćwikłą będzie zbyt ostra dodać resztę buraczków, ale trzeba pamiętać że z wędliną czy jajkiem ćwikła ma łagodniejszy smak niż jedzona bez niczego.

  • Uwielbiam domową ćwikłę ! Z taką ćwikłą dopiero na prawdę smakuje szynka :)

  • Wesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)

  • Grażynko – dokładnie tak jak mówisz zwłaszcza że szynka też jest przygotowana przez domowników a nie kupna
    GastroMonia – bardzo dziękuję, również życzę Wesołych Świąt i samych udanych dań

  • Bardzo lubimy!:)

  • Ja z okazji świąt Wielkanocnych życzę ci dużo radości, której moc przesłoni troski codzienności. Miłej atmosfery oraz mokrego dyngusa :)