Bułki drożdżowe z białym serem

Bułki drożdżowe z białym serem

Sporo przeczytałam przepisów na buki drożdżowe z białym serem. Nie mogłam się zdecydować, które wybrać, a poza tym zawsze mi brakowało jakiegoś składnika. Postanowiłam więc zaszaleć i zrobić coś eksperymentalnego z obawą czy coś z tego wyjdzie – ja już chyba tak mam, że nie mogę iść na łatwiznę, prawie zawsze coś wykombinuję po swojemu. Los moich eksperymentów jest różny, czasami trafiają do śmieci, czasami do żołądków bez uwiecznienia na zdjęciu. Tym razem wyszło przepysznie.

Bułki drożdżowe polecam na sobotnie i niedzielne śniadanie, na długie wycieczki piesze i rowerowe. Takie bułeczki z chęcią bym zabierała do szkoły na drugie śniadanie.

Bułki drożdżowe z twarogiem Bułki robi się bardzo szybko, więc będą gościć na naszym stole dość często z różnymi modyfikacjami, tak żeby nie było za monotonnie. Latem na pewno będzie to świeżo zrobiony dżem z truskawek, malin, jagód czy z czarnej porzeczki – już nie mogę się doczekać. Oooo, albo z budyniem. To jest dobry pomysł.
Do twarogu można dodać rodzynek, a gdy śnieg znowu zacznie prószyć będą bułki z makiem albo z nadzieniem orzechowym.

Składniki i przygotowanie:
Ciasto:

  • 510 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 180 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 12 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Drożdżówka z twarogiem

Suche składniki wymieszać w misce (mąka, cukier, cukier waniliowy, drożdże). W mleku rozpuścić masło, lekko przestudzić i wlać do mąki wraz z roztrzepanym jajkiem i żółtkami, dodać sok i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie lekko rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 mm i wymiarach 60 x 30 cm.

Drożdżówki z twarogiem
Gdy ciasto będzie wyrastać, przygotować nadzienie:

  • 350 g serka twarogowego śmietankowego (np. President)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Serek dokładnie wymieszać z cukrami (cukier dodać według upodobań i jajkiem. Rozsmarować na cieście drożdżowym.
Następnie ciasto zwinąć w rulon i pokroić w plastry o szerokości około 3 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do ponownego lekkiego wyrośnięcia.
Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30 minut.

Drożdżówki z białym serem
Upieczone bułki drożdżowe wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i polać je przygotowanym lukrem:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z limonki