Blok kokosowy

Blok kokosowy

Przy piątku troszkę rozpusty. Blok kokosowy powstał dzięki przeglądowi szafek i będę się powtarzać, ale dania, które powstają po takich porządkach są najsmaczniejsze. Zaczynam chyba lubić te przedświąteczne przeglądy szafek kuchennych.
Blok wyszedł delikatny, lekko słodki, aksamitny.
Dodam, że z podanych składników wyszedł mi blok o równej wadze 400 g.

Blok kokosowy Składniki:
– 150 g mleka w proszku
– 35 g cukru
– kilka kropelek aromatu waniliowego
– 40 g masła
– 100 ml wody
– 50 g wiórków kokosowych
– 50 g herbatników (można ominąć, zwiększyć/zmniejszyć proporcje)

Przygotowanie:
Na małym gazie podgrzać wodę z masłem i cukrem, od czasu do czas zamieszać (wszystkie składniki powinny ładnie się połączyć). Lekko przestudzić.
Do miski przesypać mleko, dodać pokruszone herbatniki. Kokos zarumienić na suchej patelni uważając aby się nie przypalił i przesypać do mleka.

Kokos
Wlać rozpuszczone składniki wraz z aromatem waniliowym i dokładnie połączyć składniki.
Masę przełożyć do naczynia (najlepiej plastikowego), przykryć i schłodzić w lodówce.

Blok z mlekiem i kokosem
Blok powstał dzięki przepisowi, który znalazłam na stronie Wiosenki27, ja jednak zmniejszyłam proporcje ze względu na ograniczoną ilość mleka w proszku.

Blok mleczno-czekoladowy
Przy okazji polecam Blok z kakao, który robiłam jakiś czas temu. Jest równie pyszny jak ten koksowy.