Babka z kurkumą

Babka z kurkumą

Mój eksperyment wyszedł, babka jest świetna, puszysta, lekko słodka i nie za sucha.Wiem, babek u mnie sporo, ale nie mogłam się powstrzymać, tak mnie coś kusiło i nie żałuję, bo warto. Babka jest z dodatkiem ajerkoniaku, robiłam już babkę z tym alkoholem, ale ta babka jest bardziej delikatna. Polecam z czystym sumieniem.

Babka z kurkumą
Składniki:
– 230 g mąki
– 160 g cukru
– 120 g margaryny
– 2 jajka
– 125 ml ajerkoniaku
– kilka kropel esencji waniliowej
– 7 g proszku do pieczenia
– szczypta soli
– szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć aż zrobi się puszysta, wsypać cukier i dalej ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Zmniejszyć obroty i cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, następnie dodać ajerkoniak i esencję waniliową.
Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą (uwaga – farbuje palce).
Ciasto dokładnie wymieszać, przełożyć do formy z kominkiem posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Babka z kurkumą Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Lekko przestudzoną babką wyjąć z blaszki i oprószyć cukrem pudrem.

Babka z ajerkoniakiem i kurkumą