Babka orzechowo-bananowa

Babka orzechowo-bananowa

Miało już nie być babek, ale jakoś nie mogłam się powstrzymać. Tym bardziej, że jeszcze takiej nie robiłam. Babka wyszła pyszna i oczywiście można poeksperymentować, a to lubię. I tak na przykład, zamiast orzechów włoskich (dodam, że trzeba uważać na te gotowe mielone orzechy w paczkach, często zdarzają się okruszki skorupek) można dodać zmielone migdały albo pistacje (swoją drogą ciekawe jakby smakowało z nimi ciasto) a zamiast bananów dać pokrojone w kostkę gruszki albo brzoskwinie.

Babka z orzechami i bananami

Składniki:
– 3 jajka
– 120 g cukru pudru
– 255 g mąki
– 7 g sody
– 7 g proszku do pieczenia
– 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
– 1 banan
– 100 g margaryny albo 85 ml oleju

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Dodać orzechy i olej (rozpuszczoną i przestudzoną margarynę), wymieszać. Na kocu dodać pokrojonego w plasterki banana (lub dwa) i delikatnie wymieszać.

Ciasto orzechowo-bananowe
Ciasto przelać do formy na babkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-50 minut (do suchego patyka).
Po upieczeniu babki, wyjąć ją z foremki i oprószyć cukrem pudrem.

Babka orzechowo-bananowa